13
nov.
08

L’assignatura d’Educació per a la Ciutadania

L’aplicació de l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania ha suscitat una gran controvèrsia. S’ha generat un intens debat entre el que pensen que aquesta assignatura pot fomentar l’esperit democràtic, i els principis del pluralisme i la llibertat, i els que critiquen el format i els continguts de la mateixa, assegurant que la inclusió en el currículum d’aquesta com a matèria obligatòria implica que l’estat assumeix un paper protagonista en l’educació moral de les persones, la qual ha de correspondre a la família.

El Tribunal Superior de Justícia de Balears ha desestimat, en aquests dies, el primer recurs presentat per uns pares que pretenien objectar de que els seus fills cursessin aquesta assignatura i que alegaven que els valors que vol transmetre aquesta assignatura són contraris als que volen transmetre al sí de la família. La sentència del TSJB reafirma l’adequació dels continguts d’aquesta als principis defensats a la Constitució. Aquí teniu la notícia, que ben segur donarà peu a debat, i que pot constituir-se com a un precedent.

Anuncis

2 Responses to “L’assignatura d’Educació per a la Ciutadania”


 1. 1 Pedro Moncadas
  30 30UTC Novembre, 2008 a les 12:53 pm

  Amb l’aprovació de la LOGSE sorgueixen tota una série de continguts actitudinals a cada assignatura. Aquets continguts estan relacionats amb el respecte als companys, l’entorn, tenir cura del material, participació ciutadana… com tots sabem aquesta llei va ser redacta pel partit socialista però posada en marxa pel partit popular.

  El partit popular, amb la seva ideologia neolliberal, ha convertit els centres educatius en establiments on la participació de la comunitat educativa ha estat superficial (només basada en la tria de centre); on l’autonomia dels centres educatius s’ha convertit en una eina per fer empreses educatives que competeixen entre elles (escoles amb subvencions, altres que participen en programes europeus… no hi ha cap coordinació, cada escola mira de fer el que pot per anar a més i ser el millor centre educatiu); ha reduït el pressupost educatiu i… ha deixat arraconat l’apartat de continguts actitudinals.

  Tal i com diu Antonio Bolivar en el seu artícle “La escuela pública y la educación de la ciudadanía: retos actuales”, cóm podem recompondre la funció educativa de l’escola en valors si no s’articula aquesta nova responsabilitat? com podem fer de l’escola una institució educativa en valors universals si no hi ha les suficients eines per dur a terme aquesta tasca?

  La inoperància en política educativa del partit popular i el pobre desenvolupament de la LOGSE apropant-la a ideologies neolliberals i de manteniment d’una ideologia única a les escoles (cristianisme) ha tingut com a conseqüència la necessitat de crear una assignatura per apropar societat i educació i desenvolupar els nous valors d’una societat cada vegada més global i multicultural. Una assignatura on es xerri d’igualtat, cohesió, integració, valors fonamentals…

  En conclusió, l’escola (com institució de l’Estat) és permeable dels canvis socials que hi ha al seu voltant. Mantenir una ideologia desfassada i de pensament únic en valors no és positiu. L’escola s’ha d’apropar a la nova realitat social: globalització, inmigració, desigualtat, noves parelles, abort, responsabilitat cívica, participació ciutadana, responsabilitat social, multiplicitat de religions, conviccions i valors; civisme… és per això que és necessari que aquests temes siguin abordats per fomentar el pacte educatiu – social entre escola i ciutadania. Com fer – ho? Varem tenir una bona oportunitat amb la LOGSE (el problema és que no va ser bé desenvolupada), ara tenim una nova oportunitat amb EpC.

 2. 2 Mariola Gómez Sánchez
  26 26UTC gener, 2009 a les 12:54 am

  Mi aportación sobre este tema en el foro quizá no sea tan rica como la de mis compañeros pero me gustaría dejar plasmada mi opinión a cerca de este interesante tema.
  La implantación de la nueva asignatura de estudio de educación para la ciudadanía busca sistematizar la educación en valores cívicos democráticos recogidos por la Constitución española.
  Los jóvenes de hoy en día parecen haber perdido los valores primarios; se producen diariamente episodios de malos tratos en la escuela, de abusos a los propios compañeros, también muchos sucesos de violencia de género, etc. Todo esto provoca que la sociedad tenga que plantearse medidas urgentes y necesarias para hacer frente a este problema.
  No todos los jóvenes tienen valores de solidaridad y respeto hacia los demás; no todos se levantan de el asiento para cedérselo a una persona mayor mientras utiliza el transporte público, si hablan de manera respetuosa a las personas mayores cuando se dirigen a ellas (sin utilizar el usted, un simple buenos días o quizá un disculpe).
  Considero que esto es muy triste, puesto que somos lo que somos gracias a nuestros mayores y tenemos lo que tenemos también gracias a ellos y hay que mostrarles y respeto.
  Educando a los niños en la escuela a fomentar estos valores de colaboración, solidaridad, colaboración, tolerancia, respeto…podremos hacer ver a los más pequeños las maneras de comportarse en su comunidad.
  Con esto no quiero decir que se adoctrinen a los niños a tener un mismo comportamiento, porque cada tiene derecho a expresar sus sentimientos y pensamientos, pero siempre desde un respeto y siendo tolerante con los pensamientos y sentimientos de los demás individuos.
  Los padres han de tener también un papel especial en esta tarea, puesto que desde pequeñitos inculcan a sus hijos unos valores y unas ideologías, que después el niño, con el desarrollo de su capacidad de convicción y la tolerancia respecto a sus pensamiento, sacará sus propias convicciones.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: